Budget 2015

Vänsterpartiets reservation ”budget 2015”

Reservation vid kommunfullmäktiges sammanträde 2014-06-18 Ärende 3

Beslut om Mål- och resursplan 2015-2017                     Dnr 2014/11

Politik går i vågor, pendeln slår lite olika. Det borde inte vara så, det borde vara rakare linjer och ett gediget mått av långsiktighet. Särskilt i vissa ärenden, som t ex ”budgetärendet” som redan i rubriken talar om att det handlar om en ”planeringsperiod” som spänner över tre år, 2015-2017 avseende driftssidan och hela fem år, 2015-2019, avseende investerings- och exploateringsbudgeten.

Tar man en titt på en rad kommuner i vår omgivning så förstår man att vi tycks avvika nästan extremt.  Tittar vi på posten som varit föremål för de största svängningarna genom den gångna mandatperioden, anslagen till förskolan och grundskolan, så tillstyrkte en majoritet 2012 en ramhöjande förstärkning som av en annan majoritet året efter inte följdes upp. Beslutet då motsvarade i själva verket i realiteten en nedskärning. Nu vid mandatperiodens sista budgettillfälle samlas en överväldigande majoritet bakom en tilldelning av nya resurser i en utsträckning som överraskar. Därutöver förekom ytterligare förslag om påökning som inte ens förankrades i ansvarig nämnd. Förklaringen är enkelt – om tre månader stundar kommunalvalet.

Brist på långsiktighet är det ena som gör det svårt att orientera sig. Men så tillkom kommunstyrelsens unika beslut att undanta investerings- och exploateringsbudget från fullmäktige.  Sambandet mellan den ena och den andra delen i Mål- och resursplanens struktur är så starkt, att nästan samtliga talare i ärendet fumlade med sina manuskript när det gällde att hålla sig utanför investeringstankarna. Det blev inte bra, det blev konstigheter. Sannolikt skulle det ha varit bättre att skjuta hela budgetärendet till en senare tidpunkt.

I vårt fullmäktige finns en styrande minoritet som är en aning större än största gruppen i oppositionen. Här finns anledningen till ytterligare ett avvikande inslag i årets budgetdebatt. Istället för två tydliga skilda viljeyttringar om vad som anses vara bäst för våra nämnders verksamhet, kommer två förslag som i det närmaste är identiska. Det blev dessutom lite parodi: Ett av förslagen fick utformningen ”ja till summan, men två tredjedelar först via kommunstyrelsen som ska ge grönt ljus”. Hur många frågor som än ställdes, det gavs aldrig något begripligt svar varför detta förbehåll ansågs nödvändigt – kanske det var helt enkelt för att på ytan hitta på ett ”alternativ”.

Vänsterpartiets ledamöter bestämde sig i ett tidigt skede att avstå från att ta fram ytterligare ett förslag, helt i motsats till hur vi brukar agera. Vi anade hur det skulle utvecklas och debatten bekräftade att vi misstänkte rätt. Med få undantag signalerade alla ledamöter som deltog i debatten att man såg fram emot tidpunkten för det ”riktiga” budgetbeslutet för 2015-2017.

Det var i övrigt anmärkningsvärt hur ett flertal frågor aldrig togs upp: Socialnämnden var tydlig med att dels avstå från att anmäla finanseringsbehov, dels rikta uppmärksamhet på åren 2016 och 2017 där ett flertal objekt måste finnas med på såväl investeringssidan som på listan över tillkommande driftskostnader för dessa verksamhetsförändringar. Fullmäktige ville dock inte prata om detta. Ingen ville heller tala om Kunskapsförbundet Väst. Där är det om möjligt ännu tydligare att man i förbundet vill planera sin verksamhet inte för ett år åt gången utan för en period som nästan avser hela nästa mandatperiod.

Valdagen är 14 september. Dagen därefter har barn- och ungdomsnämnden sammanträde, 18 september har samhällsbyggnadsnämnden möte. Dessa två nämnder skall enligt Gunnar Lidells förslag och kommunstyrelsens beslut inkomma ”senast 19 september” med reviderade förslag avseende investeringar och exploateringsbudgeten. Kommunstyrelsen får dessa underlag till sitt möte 8 oktober. Beredningen i ”gamla” kommunstyrelsen gäller således till ”nya” kommunfullmäktige som sammanträder första gången 22 oktober. Då förväntas dock inget beslut. Det kommer först senare, i november.

Med andra ord, vår reservation i ärendet kan avslutas med en förhoppning: Vänersborg mår bäst av en period med en stabil majoritet, en mandatperiod som präglas av årliga budgetbeslut som bygger på varandra, budgetbeslut som tar tillvara statliga bidrag på bästa sätt, som förenar en omtänksam och inte så ryckig investeringspolitik med en stabil verksamhet i enlighet med kommunens inriktningsmål, och att allt sker efter samtal eller samråd med våra grannkommuner.

Årets budgetprocess skall aldrig behöva upprepas.

Lutz Rininsland               Stefan Kärvling                James Bucci                     Marianne Ramm

Ann-Christine Wollny    Magnus Kesselmark       Eva Lindgren                    Emir Terzic

Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk