”Vänstern vill verka för handelsavtal med Kuba och Nordkorea”

Nej, nej – man ska inte göra sig skyldig till felaktiga citat så därför direkt det korrekta citatet. Statsrådet Ewa Björling (M) sade i morse i riksdagens kammare: ”Jonas Sjöstedt och Vänstern vill sannolikt hellre att regeringen skulle verka för handelsavtal med Kuba och Nordkorea, men tyvärr, Jonas Sjöstedt, vi fokuserar på USA, och vi kommer att fortsätta med det för jobbens, tillväxtens och välfärdens skull. ” 

Jonas Sjöstedt hade ställt en interpellationsfråga till Carl Bildt, men det blev handelsministern som svarade på frågorna.  Gjorde hon det egentligen? Jonas Sjöstedt och Jens Holm försökte flera gånger men något gick fel. Ewa Björling (M) var inne på ett annat spår eller också hade hon fått fel anteckningar med sig, för frågorna besvarades inte utan hon nådde i slutet bara fram till ”Kuba … och Nordkorea —”

Vad gällde frågan? Jo, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) som förhandlas mellan EU och USA. Vänsterpartiets ståndpunkt är att tala klartext och att det är ”nu” som Sverige bör göra klart vad man anser om ramverket, medan Ewa Björling hävdar regeringens ståndpunkt att det borde vara rimligt att ”avvakta och se”.  

Jonas Sjöstedt och Jens Holm talade om ”ett hot mot ländernas demokratiska beslutsrätt” men fick till svars att ”tullar på amerikanska cyklar” gör att Svensson missgynnas om vi inte kan komma fram till ett handelsavtal.

Man kan läsa interpellationsfrågan, man kan läsa det skriftliga interpellationssvar som inleder morgonens snabbprotokoll från riksdagen. Här finns också alla replikskiften. Man kan även se och höra det hela i efterhand.

Tillbaka till den inledande punkten: Blev det fel återgivet, citerades någon på felaktigt sätt? Den frågan kan man endast svara på om man tar sig lite tid att se, lyssna eller läsa för att förstå vilken avgrund som finns mellan Vänsterpartiet och regeringen i synen på TTIP. Denna fråga hör i högsta grad till valrörelsen inför EU-parlamentsval den 25 maj.

Kategorier
Arkiv