Carema

Dags att avsluta Carema-entreprenaden?

På torsdag finns på socialnämndens dagordning frågan om att utlösa ytterligare en förlängningsperiod för avtalet med Vardaga. Vänersborg slöt 2007 ett avtal med Carema om en vårdentreprenad som omfattade flera delar. Avtalet löpte över fem är från februari 2008 till januari 2013. Mot slutet av perioden behövde kommunen ”säga till på skarpen”. Bolaget skapade ”rättning i leden” och vägen var öppen för en första förlängning på två år. Det blev en knapp 7:6 majoritet i april 2012 för att utlösa förlängningsoptionen. (Läs vår reservation från 2012.)

Nu är vi framme vid avgörandet om också den andra och sista möjliga förlängningen om två år skall ske eller om kommunen redan 2015 återför verksamheten från entreprenaden till kommunal regi.

Mycket har hänt på mycket kort tid. Fortfarande arbetar den lokala entreprenaden på ett sätt som gör att man ”går fri” från större anmärkningar. Inte så konstigt: Dels var det nära att kommunen hade valt att avsluta överenskommelsen, dels har kommunen väsentligt skärpt och byggt ut sina kontroller. Frågan om ”vinster i välfärden” finns nu i allas medvetande, flera partier tävlar om att ”vara mest kritiska” till olika missförhållanden på den privata sidan. Det mesta av det som en gång anfördes till förmån för privata alternativ nämns knappt längre som ett argument för att behålla entreprenaden.

Hur blir det nu i Vänersborg på torsdag? Vänsterpartiet har ett eget yrkande som går ut på att återföra verksamheten till kommunen redan 2015, här vårt yrkande. Om våra två ledamöter får bifall från de tre ledamöterna från S vet vi inte, vi vet inte heller hur ledamoten från MP röstar denna gång. 2012 var det våra sex röster som inte ville förlänga med den första optionen.

På den andra sidan finns tre ledamöter från M som ordföranden från FP kan lita lika mycket på som på ledamoten från KD. Dessa fem får biträde av ledamoten för ett lokalt parti med beteckningen Välfärdspartiet. Så det skulle räcka med sex mot sex och utslagsrösten från den borgerliga ordföranden.

I Vänersborg är det nämligen lite speciellt med C. Hur mycket än Annie Lööf attackerar Stefan Löfven, så bryr sig C inte om det. Inte i Vänersborg. Här är S och C som ”ler och långhalm”. Den gemensamma erfarenheten med magplasket efter den rikskända Arenafadäsen svetsade lokalt än mer ihop dessa två partier. 2010 förlorade S nio av sina tjugoen fullmäktigemandat och C två av sina fem. Därefter höll man än bättre ihop.

Men i frågan om Carema håller det inte. 2012 röstade C-ledamoten med den borgerliga gruppen ”för” Carema och det borde vara samma sak på torsdag, även om det nu gäller Vardaga.

Så det lutar tyvärr åt en ny förlust i omröstningen och först 2015 kan vi förbereda oss på att verksamheten återförs senast 2017 till kommunen.

Om nu inte bolaget inser att det kanske är bättre att lämna in redan nu?!

Dela den här sidan:

Kopiera länk