Två månader till EU-valet

Det var en gång för rätt så länge sedan …. Visst, det fanns skäl att tala om skendemokrati när man talade om EU-parlamentets roll. Det var inte mycket som parlamentet hade att sätta emot när kommissionen och rådet lade ut texten. Lissabonfördraget ändrade styrkeförhållanden och idag spelar parlamentet roll, på många områden och med en helt annan styrka. Därför spelar det också roll vem som sitter i parlamentet. Det gäller att skicka rätt ledamot till Bryssel och Strassburg. Sverige skickar tjugo ledamöter.

Det finns två frågor som en väljare äger rätt att ställa: Vad har du och ditt parti gjort under denna mandatperiod från 2009 till idag? Vad har du för avsikt att göra om du blir vald?

För Vänsterpartiets del är det Mikael Gustafsson som den första frågan kan ställas till, han är partiets ledamot. Den andra frågan kan ställas till Malin Björk, på första plats på Vänsterpartiets lista, hon har arbetat för den europeiska vänstern i Bryssel under flera år. Eller till Mikael Gustafsson, som är på andra plats på Vänsterpartiets lista.

Mikael Gustafsson var i Stockholm förra veckan på Vänsterpartiets seminarium för kommunala miljöpolitiker. Hans anförande med bild och ljud finns på Jöran Fagerlunds hemsida. Jöran skriver i Göteborg och hans inlägg handlar oftast om klimat, miljö och politik.

[Liten handledning: Öppna två flikar på din dator, först bilderna med presentationen och sedan fliken med ljudinspelningen. När du har startat ljudet kan du följa föredragets powerpoint-bilder.]

Mikael Gustafsson visar att EU-parlamentet spelar mycket större roll för den kommunala miljöpolitiken  än man skulle kunna tro. Så länge Sverige finns med i EU gäller det att påverka beslutsprocessen i EU-parlamentet i rätt riktning. Som väljare gör man det med en röst för rätt parti och rätt ledamot …. 

Förresten:

1565204_570x202_scale_90

Kategorier
Senaste kommentarer
Arkiv