Uncategorized

Barnomsorg – en alltid aktuell fråga

Vänsterpartiets Adam Frändelid skrev för någon månad sedan en motion om ”god barnomsorg på obekväm arbetstid”. I slutet av april biföll kommunfullmäktige enhälligt motionens krav och beslutade ”att uppdra åt barn- och ungdomsnämnden att utreda frågan enligt motionens intentioner”. I kommunstyrelsen hade dessförinnan ett yrkande från Vänsterpartiet bifallits. Under behandlingen av motionen hade nämligen insmugit sig ett försynt påpekande att det inte finns någon lag som föreskriver att kommunen ”måste” tillhandahålla barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Men se där – det påpekandet togs bort, Vänersborg vill vara en av kommunerna som ser verkligheten. Finns inte barnomsorg, hur ska man då kunna gå till sitt jobb. För Vänsterpartiets del gäller att vi tittar på statistiken – andelen som jobbar på obekväm tid bara växer och växer, somliga är stressade småbarnsföräldrar. För mini-alliansen var väl påpekandet ”hallå där, hur har ni det med arbetslinjen?” tillräckligt för att komma till insikt om behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid.

Men frågan är aktuell. Riksdagen har uppmärksammat att alldeles för många kommuner inte ordnar barnomsorg på obekväm arbetstid, inte överhuvudtaget. I Vänersborg ordnas det, även om antalet platser är mindre än behovet. Så riksdagens utbildningsutskott tog hand om frågan och nu finns sedan den 10 maj 2012 ett beslut från riksdagens kammare som biföll utskottets krav:

Mer barnomsorg på kvällar, helger och nätter (UbU13)

Riksdagen bör uppmana regeringen att komma in med ett förslag om att kommunerna ska få stimulansbidrag så att de kan erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Det föreslår utbildningsutskottet, och säger därmed delvis ja till motioner från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Utskottet påpekar att över hälften av Sveriges kommuner har inte barnomsorg på obekväm arbetstid. Det ställer till problem för föräldrar som arbetar kvällar, helger och nätter, vilket är vanligt inom exempelvis vården, industrin, servicesektorn och kulturvärlden. Det är ett extra stort problem för ensamstående föräldrar, som är mer drabbade av arbetslöshet än andra föräldrar. Avsaknaden av barnomsorg får inte utgöra ett hinder för föräldrar att ta ett jobb, menar utskottet.

Regeringen föreslås lämna in förslaget till riksdagen inom ramen för budgetprocessen.

Bra, det går åt rätt håll.

Men det förekommer såklart också en annan debatt – med annan inriktning: Det är inte bra att småbarn för tidigt finns i barnomsorgen. Ett övertydligt inlägg i debatten kom från debattören och psykologen Eva Rusz – läs hennes tankar och uppmaningar som Aftonbladet i veckan publicerade. Det i sin tur föranledde en häftig replik från vår egen Rossana Dinamarca, hennes inlägg kom i Aftonbladet samma dag som riksdagen diskuterade ”Förskolan”.

En helt annan fråga är vem som tjänar mest på att arbetstiderna glider iväg. Är det verkligen nödvändig att fler och fler jobbar på tider som är kvällar, nätter och helger? Vem tjänar på att arbetsdagarna ”förmiddag och eftermiddag” fem dagar i veckan snart är ett minne blott för fler och fler yrkeskategorier?

Dela den här sidan:

Kopiera länk