Uncategorized

… ältande om tidigare politiska beslut, som inneburit ökade kostnader i en viss fritidsfastighet …

Vad ska man säga? Visst ska man läsa Joakim Sjölings debattartikel i lokaltidningen TTELA två eller tre gånger. Därefter är det väl rätt att ställa några frågor till Joakim Sjöling.

…ältande i fullmäktige om bland annat tidigare politiska beslut, som inneburit ökade kostnader i en viss fritidsfastighet.

Vi talar alltså om Arena Vänersborg. Varför är frågan fortfarande av intresse? Därför att det behöver läggas cirka 30 miljoner kronor åt sidan varje år i 25-30 år framöver. Miljonerna behövs för att betala av vad det kostade att bygga, för att betala vad det kostar att hålla igång Arenan och för att komma med skattepengar när intäkterna uteblir. Den här frågan berör vänersborgarna, dessa pengar saknas i skolan och i omsorgen, idag, nästa år och åren därefter! Varje år lägger kommunen en ny budget för allt vi ansvarar för, då blir vi påminda om tidigare politiska beslut. Därför upprepar vi oss i Vänsterpartiet, därför säger vi det så ofta som det måste sägas – men det är klart, den som inte vill höra tycker att vi ältar.

Vi har kvar bandinspelningar från debatten vid det olyckliga beslutet i juni 2007, vi vet vem som ivrade för denna fritidsfastighet. Vi har kvar våra egna inlägg från debatten, våra reservationer, våra invändningar. Vi har sagt att vi inte tror på konceptet, att det inte kan bli någon lönsamhet, att förväntningar om hur Arenan skulle lyfta Vänersborg var alldeles för höga. Vi pratade om iskylan, vi såg inte alla dessa evenemang som skulle komma, så ofta och så regelbundet – att det skulle ge inkomster utöver kostnaderna.

Bucci, Kärvling och Rininsland hånades, beskylldes för både det ena och det andra. Vi förlorade omröstningen mot en förkrossande majoritet. Idag vill Joakim Sjöling dra ett streck över det hela. Är det så enkelt? Ni socialdemokrater har fått veta av väljarna vad medborgarna tyckte om er arrogans. Nämn en annan kommun där förlusten från 21 ner till 12 mandat i ett svep har förekommit? Varför nästan halverades socialdemokraternas följeslagare Centerpartiet, det parti som för bara 20 år fortfarande var det näst största parti i Vänersborg?

Socialdemokraternas ledande företrädare har offentligt sagt att han tar det fulla ansvaret, men Joakim Sjöling har hjälpt honom så att det kunde stanna vid detta uttalande. Ni har inte ställt honom till ansvar. Ni har inte själv tagit ansvar. Det nuvarande socialdemokratiska kommunalrådet har uttryckt detta klart: Bara ett politiskt spel!

Nej, vi spelar inte med. Vi fortsätter att ställa våra frågor, att framföra våra avvikande uppfattningar, att vara obekväma i era ögon. Men vi låter oss inte förföras till skön allsång – dissonansen skall höras när ni bara vill glätta över det som är bakgrunden till varför vi har olika syn om vad som är bra för Vänersborg. Ärlighet och modet att stå för sina åsikter är mera värdefull än att ställa sig i led och vara snäll och artig och tycka som alla andra gör.

Och till sist – Joakim Sjöling: hör du inte eller vill du inte höra vad enskilda socialdemokrater har sagt från talarstolen? När Moderaterna har fått klart för sig att det inte går så lätt att förfalska den politiska historien, då tycks det som om Joakim Sjöling försöker sig på en kommunal och lokal variant.

P.S: Stefan Kärvling bemöter Joakim Sjöling i en debattartikel i TTELA 2011-11-07, rubriken är: Sjöling talar helt enkelt inte sanning

Dela den här sidan:

Kopiera länk